Assalamualaikum semua :)
Al-kisahnye ahad baru ni pegi makan nasi ayam penyet kat Equin dekat husband cheq tue..
Tetiba sambalnye dia masyaAllah sedap ya amat..Sedang-sedang elok je rasanye... pedas sangat pon tak, manis masam masin semua cukup la..
Dinner malam tu, laki cheq pon mempelawakan diri nak buat sup ayam... Version dia katanye..
Sup Ayam ni lain sikit husband cheq buatkan.. Ayam tu dia goreng dulu light-light cmtu jer.. Then baru tumis bahan-bahan tumis.. Tu yang kuah tu jadi warna kuning, disebabkan minyak ayam yang kita goreng tadi.. Alahai anak aku makan satu mangkuk habis.. Dia kata ayah masak sedap.. Sentap ibu nak oiii..
And aku pulak buatkan sambal nie..
Taraaa...
Sambal Ayam Penyet
Ayam penyetnye xde ok, sebabnye ak teringin makan sambalnye jer... Hahahaha...
Bahan-Bahan:
Ikan Bilis(2 sudu makan)
Cili Merah
Cili Padi
Tomato
Bawang Besar
Belacan
Korang gorengkan dulu ikan bilis sampai garing.. Then dengan minyak yang sama, gorengkan pulak cili merah, cili padi dan tomato hingga layu. Then, korang masukkan semua bahan yang digoreng tadi ke dalam blender kering bersama-sama dengan belacan.. Blend kasar-kasar jer, baru sedap.. Kemudian dengan menggunakan minyak yang sama, korang gorengkan lagi sekali bahan yang diblend tue... Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.. Minyak tu lebihkan sikit pon xpe baru sedap.
Sedap ya amat.. Laki cheq cakap sedap macam kedai... Hihihihi...
1st trial menjadi jugak.. Lepas ni boleh buat lagi... Buat dengan ayam penyet sekali....
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment