Wednesday, December 25, 2013

Gas Vs Chicken rice

Salam Everyone :)

Whoooo liatnye nak datang keje harini.. cuti sehari pon nikmatnya macam rasa cuti setahun..haha nampak sangat cakap dusta..kihkih.. Actually semalam hari yang sangat penat even cuti..Macam biasa la,anak teruna tue time hari ibu ayah cuti hari tue la dia bangun awal..pukul 8pagi dah terbeliak biji mata dah..tampar2 muka kita suruh bangun...haha..

Misi mencari gas akhirnya berjaya jugak..tue pon sebab menunggu gas datang rumah satu hari satu malam...sadiss betui...time gini jugakla gas nk habis..tula tak sediakan payung sebelum hujan...tak tahu la kenapa pakcik gas nie tak datang2 hantar..dah naik give up rasa nak call banyak kali.. Then semalam la usaha gigih mencari gas..Akhirnya jumpa jugakla..nasib murah jer..

Niat taknak masak terbantut la sebabnye dah dekat jam 12 tengahri kot.lapar keroncong la perut semua orang...Balik rumah terus masak nasi ayam versi terpantas di dunia..hahah..

 Bahan-bahan utk Nasi:
Bawang Merah-ikut suka masing2 nak guna bape ulas
Halia- dalam suku inci(buat2 fahamla suku inci cmne)
Mentega-setengah sudu besar
Stok ayam- ikut sukatan untuk berapa port beras

Cara-cara:
1. Tumis bawang merah dan halia dengan mentega dalam periuk nasi
2. Masukkan beras yang sduah dibasuh
3 .Kacau sebentar,terus masukkan stok ayam  
4. Masukkan secubit serbuk kunyit
4. Tutup api,masukkan ke dalam rice cooker


 Standard sayur-syuran yang selalu guna untuk nasi ayam la ok :)

Bahan-Bahan:

2/3 ulas bawang putih-ditumbuh
1 sudu besar madu
Kicap-sebanyak mana yang dikira perlu
Secubit garam
Secubit gula

(ayam direbus dulu bersama-sama stok ayam)

Gaul kesemua bahan tadi then goreng jela..goreng lagi sedap dari bakar...hehe...

Ok,bahan-bahan tuntuk sup ayam,sambal serta sos kicap ye :

Bahan-bahan utk sup:

Bawang merah-dihiris
Bawang putih-dihiris
Halia-dihiris
Carrot
Kentang
Brokoli(xnak letak pon xpe)
Bunga cengkih dan kulit kayu manis

Cara-Cara:
1. Tumis bawang merah ,bawang putih serta halia.. then campak je sayur2 tadi,kacau sebentar baru  masukkan air.. Saya suka tumis dulu kejap sayur tue,rasa dia lagi sedap agaknye..hehe.. then masukkan la ayam.. Jadi la stok ayam...simple je kan

Bahan-bahan untuk sambal dan sos kicap:

Sambal
cili merah
bawang putih
sesudu cuka(saya guna cuka kurma)

Cara-cara:
Blendkan cili dan bawang putih sekali.. bila dah lumat,didihkan atas api yang perlahan.. masukkan air sikit serta cuka.. perasakan dengan garam dan gula..then siap..

Sos kicap

*sos kicap nie ambik je dari perapan ayam kita tadi..masakkan atas api yang perlahan.. perasakan dengan gula sedikit..kalau nak pekat masukkan tepung jagung sedikit.. then siap la..

Yeay,mudah kan nak siapkan..pejam mata pon boleh...haha...

Lepas makan nasi,disorong pulak dengan buahan-buahan sebagai pencuci mulut sodap jugak kan..haha..

Jambu batu dengan serbuk kulit limau..letak dalam peti bagi sejuk,perhhh terangkat makan sambul layan tv...hehe

Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment